Skip to content

Enesejuhtimise oskuse arendamine aitab tõsta oma enesehinnangut

SA Innove rahastatud projekti „Ettevõtlusõppe ja ettevõtlikkuse arendamine Juhan Liivi nim Alatskivi Koolis“ raames toimus 07.01.2020 Alatskivi lossis õpituba „Motivatsiooni- ja enesejuhtimiskoolitus“, mille viis läbi koolitaja Margo Mitt MTÜ-st Väärtuskoolitus. Õpitoas osalesid Alatskivi kooli 8. ja 9. klassi õpilased.
Tänapäeva töömaailmas hinnatakse töötajaid mitte ainult nende tarkuse ja kogemuse alusel, vaid ka lähtuvalt sellest, kui hästi nad tulevad toime iseenda ja oma suhete juhtimisega. Väärtustatakse aina enam isiksust- initsiatiivikust, paindlikkust, kohanemisvõimet, mõjukust jne. Koolitaja rõhutas: “Sinu elu on Sinu enese kätes ja see on võimas tunne, kui märkad, et mina ise juhingi nii enda mõtteid, tundeid kui kogu olemist.“ Enesejuhtimise oskuste arendamine aitab inimestel saada rohkem ja mõjusamalt iseendaks, leida harmooniat oma rollides ning tõsta oma enesehinnangut. Enesejuhtimise teema on tihedalt seotud motivatsiooniga. Koolitaja sõnas: „Ainus inimene, kes Sind tegelikult motiveerida võib, oled Sa ise.“ Margo Mitt tõi välja, et kui soovida luua enda ümber paremat maailma, ei tohiks keskenduda vigadele ja halvale, vaid peaks märkama positiivset endas ja enda ümber. Koolitusel anti häid tööriistu, et märgata ja muuta oma suhtumist. Arutleti teemadel, mis on mind tegutsema panevaks jõuks ning mille pärast pidurdun. Toimus aktiivõpe, kus õpiti lihtsaid, kõigile jõukohaseid enesejuhtimise praktilisi võtteid. Kasutati grupitöid, praktiliste situatsioonide lahendamist ja erinevaid loovmeetodeid.
Mõned mõtted õpilaste tagasisidelehtedelt: „Sain aru, et elu võib palju huvitavamaks muutuda, kui ma proovin uut ja usun endasse. Olla julgem, mitte karta mugavustsoonist välja minna. Teha kõike, et eesmärgid saaksid täidetud. Ära hakka teisi järgi tegema ning ära võrdle ennast teistega. Kirjutan rohkem asju üles, analüüsin ennast rohkem. Mõtle positiivselt. Mõtle suurelt. Väikesed sammud viivad suurte tegudeni. Ei tohi ennast alahinnata.“
Ettevõtlikkuse arendamise tegevused jätkuvad. 28.01.2020 toimub Alatskivi lossis õpituba „Idee starter“, mis on ka ettevalmistus mais 2020 toimuvaks ideekonkursi finaaliks.

Projekt on rahastatud ESF taotlusvoorust „Koolide, kogukonna ja ettevõtjate koostöö toetamine ettevõtlusõppe praktilisemaks muutmiseks”.

Piret Kaur
Alatskivi Kooli ettevõtlikkuse arendamise projektijuht