Skip to content

Peipsi järve elu tuba ja Vanausuliste muuseum

5.klass külastas 30.novembril Peipsi järve elu tuba Kasepääl ja Kolkja vanausuliste muuseumi. Peipsi järve elu toas tutvusime 4 m pikkuse ja 1,4 m laiuse kolmemõõtmelise maketiga, kus oli kujutatud suuremaid Peipsi äärseid asulaid, vaatetorne ja palju muud põnevat. Saime uusi teadmisi Peipsis elavatest kaladest nende arengust ja ülevaate Peipsi äärsest elu olust. Mängisime linnubingot, panime kokku Peipsi puslet ja proovisime jalga kalamehesäärikuid. Kalakotti üles tõstes saime teda, kui raske võib olla 56 kg kaaluv säga.
Edasi suundusime Kolkja vanausuliste muuseumi. Giid Lilli Tarakanov rääkis väga huvitavalt vanausuliste usust, kommetest, töödest ja igapäevaelust. Saime teada, et vanausulised põgenesid 17. sajandil Venemaalt siia Peipsi järve läänekaldale usulise tagakiusamise pärast. Giid rääkis ka sellest, kuidas lapsi ristitakse ja väga rangelt kasvatatakse. Tänu kommete ja traditsioonide säilitamisele elatakse ka tänapäeval ühtse ja kokkuhoidva kogukonnana.
Õpilaste arvates oli õppekäik väga lahe ja põnev. Meeldis, et sai palju huvitavaid asju avastada ja kõike ise ka kohe ära proovida. Tore oli olla klassiga koos ja saada rohkelt uusi kogemusi ning teadmisi.

Tekst ja fotod õpetajad Signe Tennisson ja Anne Ala

IMG_20171130_083613