Skip to content

8. ja 9. klassi õppepäev Tartu ja Tartumaa ettevõtetesse

18. novembril toimus 8. ja 9. klassi õpilaste õppekäik Tartumaa ettevõtetesse projekti „Ettevõtlusõppe ja ettevõtlikkuse arendamine Juhan Liivi nim Alatskivi Koolis“ raames.

Kõigepealt tutvusime Tartu Lennujaama tööga. Paljud inimesed ei teagi, et Tartust saab kord päevas lennata Helsingisse ja tagasi. Lennujaamas on eraldi ilmajaam, kus saab jälgida sademeid, õhurõhku, tuult ja pilvisust. Eriti huvitav oli teada saada, kuidas lennujaamas linde peletatakse. Linnud on lennukitele suureks ohuks ja sellepärast hirmutatakse neid eemale kõvade paukudega. Tartu Lennujaamas on võimalik teha ka huvilende. See maksab 70 eurot kolmele inimesele 10. minutiks. Nägime lennukeid, helikoptereid, rajakorrastuse masinaid ja tuletõrjeautot.

Järgmisena külastasime Viinamärdi talu Nõo vallas Luke külas. Nägime lambakasvatust ja saime maitsta lambapiimajuustu. Saime teada, kuidas lambaid lüpsiplatsil lüpstakse. Lambad võtavad lüpsiplatsil järjekorda vastavalt sellele, milline on nende iseloom. Aktiivsemad trügivad ette ja tagasihoidlikumad hoiduvad tahapoole. See oli meile kõigile uudiseks.

Nüüd siirdus 8. klass Tartus asuvasse Disaintekstiili OÜ-sse ja 9. klass Kroonpress AS-i. Disaintekstiili OÜ oli armas väike ettevõte, kus valmistatakse jalgratturitele ja suusatajatele spordiriideid. Üllatas see, et nende riideid on endale tellinud väga paljud kuulsad inimesed. Näiteks Kersti Kaljulaid, Tanel Padar, Raivo E. Tamm ja paljud teised. Üks spordisärk on valmistatud isegi Rooma paavstile.

Kroonpress AS on ettevõte, kus trükitakse ajalehti ja ajakirju. Kõige rohkem pakkus huvi trükkali amet, sest see töö nõuab kõige rohkem oskusi ja kogemusi. Üllatas see, et ettevõttes töötab 270 inimest, kuigi enamiku tööst teevad ära masinad.

Puitpaneel OÜ-s jäi eelkõige meelde see, kuidas puidutööstuses arvestati väga keskkonnaprobleemidega. Saime teada, kuidas puitu kokkuhoidlikult kasutada majade ehitamiseks. Nägime, kuidas suured masinad arvutite abil töötavad. Väga palju oli saepuru.

Päeva lõpuks külastasime restorani Kolm Tilli, mis asub Tartus Aparaaditehases. Tore oli see, et saime käia ka restorani köögipoolel ja tagaruumides. Pitsat küpsetatakse seal ainult puiduga köetavas ahjus ja seetõttu on see väga maitsev. Meile pakuti praadi ja magustoitu, mis olid väga head ja me saime kõhud kõvasti täis. Restorani omanikud rääkisid, kuidas asutada oma restorani või muud ettevõtet ja kui suur vastutus see tegelikult on. Paljud lähevad Kolme Tilli restorani uuesti tagasi, sest seal oli väga maitsev toit ja meeldiv teenindamine.

Õppepäevaga jäid 8. ja 9. klassi õpilased väga rahule. See selgus tagasiside küsitlustes ja omavahelistes vestlustes.

Projekt on rahastatud ESF taotlusvoorust „Koolide, kogukonna ja ettevõtjate koostöö toetamine ettevõtlusõppe praktilisemaks muutmiseks”.

Õpetaja Anne Ala