Skip to content

Kooliolümpiamängud


Maikuu oli Eesti Olümpiaakadeemia ja Peipsiääre vallavalitsuse kaasabil Alatskivi koolis kooliolümpiamängude kuu, kus võeti mõõtu erinevatel põnevatel aladel. Lisaks traditsioonilistele kergejõustikualadele olid programmis näiteks ka tantsukava, viktoriin, e-sport, discgolf, noolevise ning palju-palju muud.

Olümpiamängudeks valmistumine algas juba mitu kuud varem, kui 9. klassi õpilastele jagati riigid, mille juhiks nad olema pidid. Selleaastasteks riikideks olid Läti, Tadžikistan, Sierra Leone, Singapur, Austraalia, Malta, Island ja Kuuba. Lisaks õpilastele võtsid mängudest osa ka õpetajate riik Jordaania ja lastevanemate Eesti. Riigijuhtide ülesandeks oli nende riigi liikmetele ülesanded jagada ning erinevas vanuses lastest moodustada ühtne ja toimiv võistkond. Tuli valmistada riike tutvustavad plakatid, lipud, mõelda välja olümpiaküla ning maskott.

Olümpiamängude programmi avas 9. mail e-sport, kus arvuti vahendusel võeti mõõtu jalgpallimängus FIFA 18. Järgmisel päeval oli kavas viktoriin, kus nii suured kui ka väikesed pidid vastama erinevatele küsimustele olümpiamängude ja üldiselt spordi kohta. Olümpianädala esimeseks võistluseks oli 15. mail tantsukavade võistlus, kus võistkonnad esitasid ettevalmistatud kava, kus tuli kasutada oma riigi muusikat ja jälgida veel mitmeid nõudeid. 16. mail külastasid kooli olümpiasportlane Tiidrek Nurme ja tema treeningkaaslane Keeniast Ibrahim Mukunga Wachira. Sportlased rääkisid oma sporditeest, kujunemisest sportlaseks, näitasid saavutatuid karikaid ja meeneid ning vastasid kõikide soovijate küsimustele. Lisaks oli võimalus neilt autogramm võtta ja pilte teha.

Kooliolümpiamängude sportlikuks põhipäevaks kujunes 17. mai, kus juba hommikul kogunesid kõik riigid Alatskivi lossi juurde, et mängud ametlikult avada, süüdata olümpiatuli ning ühise rongkäiguga viia see staadionile, kus loeti vannet, heisati olümpialipp ning riigihümnide saatel ka kõikide osavõtvate riikide lipud. Sellega olid olümpiamängud avatud ning oli aeg oma olümpiakülad ehitada ning terve päeva jooksul staadionil ja selle ümbruses toimuvatel spordialadel osa võtta. Ilm oli ilus ning mängud möödusid tõelises spordipeo rütmis.

Võistlused olid põnevad ning esikoha saavutas Sierra Leone võistkond 162 punktiga. Tasavägises võitluses hõbedale ja pronksile saavutas Kuuba (147 punkti) teise ning Läti (144 punkti) kolmanda koha. Täpsemate tulemustega tutvu SIIN.

Nagu igale spordivõistlusele kohane, toimus ka pärast kooliolümpiamängude sportlikku mõõduvõttu autasustamine, kus Eesti Olümpiaakadeemia ja Peipsiääre vallavalitsuse toetusel said iga ala parimad auhinnatud vastava medali ja kooliolümpiamängude diplomiga. Välja kuulutati ka kõige sportlikum õpetaja, kelleks sellel korral oli Dairi Pärn. Lisaks said kõik osalejad suu magusaks värskendava jäätise abil.

Tekst: Kristjan Kallavus
Fotod: Dairi Pärn ja Signe Tennisson

Kooliolümpiamängud 2018