Skip to content

Avastades Viljandimaad

5.klass käis 9.märtsil Viljandis õppereisil. Külastasime Ugala teatrit, kus meile korraldati töötuba ja vaatasime teatrietendust.
Enne etendust tutvusime näitleja tööga. Meile tutvustas seda põnevat ametit Klaudia Tiitsmaa. Ta rääkis meile, mida teevad näitlejad proovides peale näidendi harjutamise. See oli väga põnev, sest me saime teada, et näitleja peab laval nägema kõiki laval viibijaid ning tal peab olema suur fantaasia. Fantaasia tähtsust saime tunda ühes mängus, mida Klaudia Tiitsmaa meile õpetas. Pidime teki pähe tõmbama ja ütlema häält moonutades ühe väga naljaka ja ebaloogilise lause, näiteks „roheline lammas lendas üle poe”. See oli väga põnev ja tore mäng, sest kõik said leiutada naljakaid lauseid ja kujutada ennast näitlejana.
Pärast töötuba algas teatrietendus „Vai-vai vaene Vargamäe”.
Näidendil oli kaks vaatust. Esinesid kõigile tuntud näitlejad: Rait Õunapuu, Tarvo Vridolin, Kata-Riina Luide, Adeele Sepp, Ringo Ramul, Andres Tabun ja Vilma Luik
Näidend on lavastatud A.H. Tammsaare raamatu „Tõde ja õigus" I osa järgi. Näitlejad tegid head tööd. Oli nalja, naeru ja kurbustki. Kõige tähtsam on armastus. Saime aimu, kuidas meie esivanemad pidid hommikust õhtuni vaeva nägema, et pere saaks toidetud ja kuidas tuleb õnne hoida, et ta kaduma ei läheks.
Etendus meeldis kõigile väga.
Kojusõidul külastasime veel Võrtsjärve ääres asuvat Järvemuuseumi. See oli lahe koht, sest seal elasid erinevates akvaariumites kalad. Meile meeldis üks valge säga, kes oli ühest silmast pime. Kuna ta erines oma liigikaaslastest valge värvuse poolest, rünnati teda pidevalt ja tema vastas samaga. Nii ta oma silmast ilma jäigi. Seal elas ka kollase-pruunikirju kilpkonn. Väga erilised olid paariaastased angerjad. Kui neile süüa antakse, tulevad nad hulgakesti mudast välja ja mõjuvad nagu õudusfilmis. Kui aga 30-aastase angerja akvaariumis tuli ära kustutatakse, hakkab ta ülespoole ujuma. Mõned kalad magasid – lihtsalt vahtisid klaasi.
Osad akvaariumid olid põrandasse ehitatud ja klaasiga kaetud, nii et seal sai peal kõndida. Seal olid suured sägad, amuurid, tuurad. Saime teada, millised kalad Eesti veekogudes elavad.Sandra-

Sandra-Valeria, Kertu ja Liisa 5.klassist
20180309_142233