Skip to content

Tartus uurimislaboris

10. aprillil oli meie klassi koolipäev küll veidi pikem, kuid väga põnev. Saime jälle suurepärase võimaluse osaleda Tartu Ülikooli Teaduskooli uurimislabori eksperimendiprogrammis „Munalabor”.Tegime katseid, mis täiendasid meie keemia-, füüsika- ja bioloogiaalaseid teadmisi ja oskusi. Meid juhendasid meeldivad ja sõbralikud üliõpilased ja õppejõud. Töötasime kahekaupa. Eesmärgiks oli uurida Talleggi Eggo kanamune. Kõige esimeses katses määrasime muna ja munavalge massi ning munarebu värvikoodi. Seejärel saime soolhappega munakoortest gaasi ning tõestasime, et see on süsihappegaas. Väga huvitav oli erinevate katioonide leegi värvuse määramine leekreaktsiooniga. Saime näha ja teda, et munakoor sisaldab Ca2+. Järgmisena kuumutasime munakoort ja leidsime selle põhilise koostisosa aine valemi.
Viimasena määrasime valguproovide ja munavalge lahuse valgusisalduse.
Muna uurimisel saadud tulemuste andmed sisestasime arvutisse, mida hiljem kogu klassiga analüüsisime. Väga põnev oli teada saada, kuidas ka klassikaaslastel katsed õnnestusid ning mis põhjustel erinesid mõned tulemused küllaltki palju. Toimus ka viktoriin.
Olime kõik ühisel meelel, et see oli väga tore ja huvitav õppepäev. Selliseid praktilisi õppekäike võiks rohkemgi olla. Need mitmekesistavad koolipäevi, annavad uusi, igapäevaeluga seotud teadmisi ja laboritöö kogemusi ning kindlasti liidavad ka meie klassi veelgi enam kokku.

Täname korraldajaid!

20170410_142219